مزایای فناوری BIM – چرا باید از BIM استفاده کنیم؟

BIM Advantages

در مقاله مدلسازی اطلاعات ساخت هرآنچه که باید در مورد مبانی فناوری BIM بدانید به تشریح مسائل نظری و مبانی فناوری BIM در ساخت پرداختیم. در این مقاله بر روی پاسخ به سوالات تمرکز خواهیم کرد. چرا BIM صنعت ساخت و ساز را متحول کرد؟ برای پاسخ به این سؤالات و سؤالات دیگر، لیستی از متداول‌ترین نظرات و سؤالات شکاکان به BIM را تهیه کرده‌ایم. ما سعی کردیم با ارائه مزایای فناوری BIM به آنها به روشی ساده پاسخ دهیم.

یا شاید این شکاکان به BIM هستند که درست می‌گویند؟ خودتان پیدا کنید!


BIM Advatages

مزایای فناوری BIM

مزیت 1: تشخیص زودهنگام تداخلات

“مدل یک مدل است و واقعیت یک واقعیت. همه چیز در یک مدل زیبا به نظر می رسد، اما این صرفاً یک ظاهر خوب است.”
شکاک به BIM

یک مدل هرگز 100% با واقعیت یکی نخواهد بود. شما می‌توانید چیزی را به طور کامل مدل کنید، اما این شرایط ساخت است که همه چیز را تأیید می‌کند. با این حال، استفاده از BIM هنوز هم نتیجه می‌دهد! حتی اگر حداقل برخی از اشتباهات مدل را در مراحل اولیه تشخیص دهید، به سادگی از آنها در مرحله ساخت اجتناب خواهید کرد. زیرا ابزار BIM به شما کمک می‌کند تا تشخیص تداخل عناصر مانند کابل‌های برق، لوله‌های فاضلاب را اتوماتیک کنید. به زبان ساده، می‌توانید با مزایای فناوری BIM به راحتی ناظرین را برای تأیید تصادمات و ایجاد گزارش روشن کنید. این کار به جای بررسی دستی نقشه‌های رشته‌های مختلف باعث صرفه جویی در زمان می‌شود. هر کدام از رشته‌ها می‌تواند مدل‌های خود را به یک مدل مرجع مرتبط کند که تداخل‌ها در مراحل اولیه شناسایی می‌شوند، جایی که هزینه تغییرات بسیار کمتر است.

BIM Clash Detection

مزیت 2: طراحی و ساخت سریعتر

من دو برابر سریعتر از یک مدل سه بعدی طراحی خواهم کرد!
شکاک به BIM

دو برابر سریعتر وسوسه انگیز به نظر می‌رسد. اما نقشه‌های دستی را به یاد دارید؟ (یا شاید خیلی جوان هستید و همیشه از CAD استفاده می‌کردید؟) بیشتر مردم در آن زمان فکر می‌کردند که رایانه‌های بزرگ جدید بسیار کند، گران و برای کار کردن بسیار پیچیده هستند. اما زمان در حال تغییر است و هندسه طراحی پیچیده و پیچیده‌تر می شود. معماران و طراحان در ایده‌های جدید برای منحصر به فرد ساختن اجزاء به گونه‌ای که از دیگر افراد متمایز شوند، با یکدیگر رقابت می‌کنند.

در عین حال، آنها می‌خواهند آنها را سریعتر و ارزان‌تر بسازند. ممکن است ایجاد نقشه‌های دو بعدی سریع‌تر از مدل باشد، اما شما نمی‌توانید به این سرعت تغییرات را انجام دهید. با طراحی پارامتریک که در صنعت محبوب‌تر است اکنون می‌توانیم تغییرات سریعی در مدل ایجاد کنیم. به لطف تغییر قابل دسترسی داده‌های ورودی (فاصله، عرض، طول)، اثرات اصلاح بلافاصله پس از تغییر مقادیر مربوطه قابل مشاهده است.

آیا نقشه‌های چنین ساختاری را دو برابر سریعتر خواهید ساخت؟ و اگر ستون‌ها و ساپورت‌ها موقعیت خود را تغییر دهند، چه مدت طول می‌کشد تا کل مستندات اصلاح شوند؟


مزیت 3: برنامه‌ریزی دقیق‌تر

اکسل برنامه مورد علاقه من است، من در آن متخصص هستم! هیچ چیز جای صفحه گسترده را نمی‌گیرد.
شکاک به BIM

شما واقعاً می‌توانید در اکسل معجزه کنید. با این حال، فناوری BIM برای جایگزینی یک صفحه گسترده در نظر گرفته نشده است، بلکه تنها برای ساده کردن و خودکارسازی جمع‌آوری اطلاعات از مدل است. به عبارت دیگر، ما کارهای دستی خسته کننده و اغلب ناقص (مانند ضربه زدن به جداول مقادیر) را با تولید خودکار داده جایگزین می‌کنیم.

Project Programming in BIM

در اینجا چند نمونه از نحوه پشتیبانی فناوری BIM از ما در کارهای روزانه ارائه می‌شود:

فهرست مصالح: انواع مواد، کمیت‌ها، حجم ها، سطح یا طول‌ها را می توان مستقیماً از مدل سه بعدی استخراج کرد و به عنوان مثال، به Excel انتقال داد. در صورت تغییرات، مقدار آرماتور یا بتن به طور خودکار به روز می شود، بدون محاسبه خسته کننده با ماشین حساب از نقشه دو بعدی.

تخمین هزینه واضح‌تر و دقیق‌تر: بر اساس فهرستی از مصالح و اطلاعات اضافی در مورد مدل، مانند ساعت کار فرضی برای هر المان یا قیمت مصالح انجام می شود. زمانی که مصالح دیگری انتخاب شود، تخمین هزینه به صورت خودکار به روز رسانی خواهد شد.

برنامه: بر اساس زمان و توالی کارها، ارتباط تعاملی را با مدل امکان پذیر می‌کند. در یک روش گرافیکی، با استفاده از رنگ‌های مناسب، می‌توانیم روی مدل نشان دهیم که کدام المان ساختمانی از قبل برنامه‌ریزی شده، سفارش داده شده و کدام‌ها قبلا ساخته شده‌اند.

طرح پرداخت/هزینه‌ها در طول فرآیند ساخت: همراه با برنامه می‌توانید تصویری تهیه کنید و وابستگی‌های بین کارها و هزینه‌های آنها را بررسی کنید.


مزیت 4: مصورسازی در مراحل اولیه پروژه

“مصورسازی فقط برای معماران سرگرم کننده است، نه طراحان.”
شکاک به BIM

اغلب اتفاق می‌افتد که سرمایه‌گذار/کارفرما تحصیلات مهندسی نداشته باشد و نقشه‌ها و مقاطع برای تصور درست مفهوم طراحی ناکافی باشد. علاوه بر این، حتی کارمندان واجد شرایط اغلب با این موضوع مشکل دارند. یکی از مزایای فناوری BIM این است که با ایجاد یک مدل سه بعدی و چند رشته‌ای امکان ارائه آسان‌تر نتیجه نهایی و قرار دادن پروژه در واقعیت را فراهم می‌کند. حتی ساده‌ترین مدل سه‌بعدی تصویرسازی زیبا را امکان‌پذیر می‌کند، که در بسیاری از موارد ممکن است کلید درک بهتر پروژه باشد.


مزیت 5: کیفیت بالاتر کار

“من 30 سال است که بدون مدل طراحی می کنم و هنوز هم این کار را خواهم کرد.}
شکاک به BIM

تبریک می‌گویم! ممکن است تا 30 سال آینده این کار را ادامه دهید (مگر اینکه بازنشستگی شما زودتر از موعد انجام شود) و همان اشتباهات را تکرار کنید. همانطورکه انیشتین می‌گفت: “دیوانگی این است که یک کار را بارها و بارها انجام دهید و انتظار نتایج متفاوت را داشته باشید.” اما بعد از همه‌ی این صحبت‌ها، چقدر می‌توانید از طراحان عصبانی شوید وقتی که آرماتور در محل دقیق  ساخت قرار نمی‌گیرد، اگرچه می‌توانید همه چیز را روی یک تکه کاغذ ببینید؟

با توجه به مدل‌های سه بعدی، ما می‌توانیم از بسیاری از برخوردهایی که در نقشه‌های دوبعدی معمولی قابل مشاهده نیستند جلوگیری کنیم. در ارتباط با طراح، که معمولاً برای پاسخ دادن به سؤالات عجله ای ندارد، زمان زیادی صرفه‌جویی می‌شود. علاوه بر این، کارگران به مدل دسترسی دارند و می‌توانند طرح را مشاهده کنند.


مزیت 6: ارتباط بهتر در پروژه

“ایمیل و تلفن بهترین اشکال ارتباط در یک تیم هستند.”
شکاک به BIM

وقتی از شما می پرسند، به نظر شما رمز اجرای موفق پروژه چیست؟ اکثریت قریب به اتفاق پاسخ می‌دهند که مهمترین چیز همکاری خوب بین شرکت کنندگان پروژه است. هر چه پروژه بزرگتر باشد، موفقیت آن بیشتر به ارتباط موثر بستگی دارد. ارائه یک مدل ارتباطی ایده‌آل که همکاری موفق بین سرمایه‌گذاران، طراحان، مدیران ساخت و سایر صنایع را تضمین می‌کند، دشوار است. اما اول از همه کاهش تعداد ایمیلی که در طول روز زیاد دریافت می‌کنیم و تعداد کارهایی که با تلفن انجام می‌دهیم و بعد از چند روز هیچ کس به یاد نمی‌آورد اولین قدم است. مرحله بعدی شروع به استفاده از نرم افزار مدیریت پروژه است که ممکن است با یک مدل سه بعدی ترکیب شود.

Communication in BIM

به جای ارسال صدها پیام (در مورد موضوعات مختلف (که در آن به راحتی می‌توان یک موضوع را از دست داد) با کپی برای بسیاری از افراد (به هر حال همیشه یک نفر جا می‌افتد)) ما توانایی ردیابی وظایف فردی را در یک برد مجازی داریم. اینها به نوبه خود به عناصر خاص در مدل و سطح توسعه آنها مربوط می‌شود که برای شرکت کنندگان فردی قابل مشاهده است.


مزیت 7: کاهش تاخیر و خطا

“نقشه همیشه مورد نیاز است و همیشه مورد نیاز خواهد بود. تبلت در یک کارگاه ساختمانی هیچ معنایی ندارد!”
شکاک به BIM

واقعیت این نیست که هر کارگری در محل پروژه از تبلت و کلاه ایمنی با عینک استفاده کند. با این حال، به لطف فناوری BIM و مزایای فناوری BIM، می‌توانیم تعداد خطاها در ایجاد نقشه‌ها و سوء تفاهم‌ها را در محل پروژه کاهش دهیم.

امروزه اکثر دفاتر طراحی در دنیا مدل‌های سه‌بعدی سازه‌های خود را ایجاد می‌کنند، اما متأسفانه همچنان آن‌ها را روی کاغذ منتقل می‌کنند زیرا کاغذ هر چیزی را تأیید می‌کند. در نتیجه احتمال خطا بیشتر است. بنابراین، گام واضح حذف این مرحله انتقالی و استفاده از مدل سه بعدی به عنوان محصول نهایی است. یک پیمانکار با مدل سازه قادر است با ایجاد لیست‌های خمشی مستقیماً در محل پروژه مستقل از طراح، در مورد سفارشات خود تصمیم بگیرد. برای مثال در پروژه‌ای پیمانکار یک لیست آرماتوربندی 40 صفحه ای با بیش از 200 تن آرماتور دریافت می‌کند و هیچ چیز تقسیم‌بندی و دسته‌بندی نشده است. فونداسیون‌ها، دیوارها و بقیه سیستم همه در یک سند جمع‌آوری شدند زیرا انجام این کار برای طراح آسان‌تر بوده است. در نتیجه، پیمانکار مجبور است برای یافتن اقلام مناسب، چندین تن کاغذ را بررسی کند.


مزیت 8: افزایش کارایی و بهره‌وری

“بهره‌وری صنعت ساخت در 20 سال گذشته تغییر نکرده است و در 20 سال آینده نیز تغییر نخواهد کرد.”
شکاک به BIM

قسمت اول جمله درست است، اما قسمت دوم لزوما درست نیست. اجرا نکردن فناوری‌های جدید منجر به رکود در صنعت ساختمان شده است و بهره‌وری آن در بیست سال گذشته تنها 10 درصد افزایش یافته است! در مقایسه، صنعت تولید در مدت مشابه شاهد افزایش نزدیک به 70 درصدی بوده است (منبع: Transforming Infrastructure Performance by Infrastructure and Projects Authority، دسامبر 2017). افزایش بهره‌وری با خودکارسازی وظایف، معرفی فناوری‌های جدید و گسترش شایستگی به دست می‌آید. ما اکنون این فرصت را داریم که نتیجه‌گیری کنیم و از جوانتر ها بیاموزیم که چگونه با پیشرفت‌های تکنولوژیکی که بازار را هدایت می‌کند و فرصت‌هایی را ارائه می‌دهد که قبلاً هرگز به آنها فکر نمی‌کردیم، همگام باشیم.


مزیت 9: رقابت‌پذیری

“قیمت یک پروژه مهم‌ترین جنبه آن است!”
شکاک به BIM

خوشبختانه، امروزه سرمایه‌گذاران بیشتر و بیشتری متوجه می‌شوند که رویکرد پول معجزه می‌کند، همیشه کارساز نیست. بنابراین، دلگرم کننده است که سرمایه‌گذاران به معیارهای نرم در قراردادها توجه بیشتری داشته باشند.

رقابت‌پذیری باعث افزایش شرکت‎هایی می‌شود که قابل اعتماد هستند، با قانون کار، مقررات ایمنی و بهداشت مطابقت دارند، کیفیت را رعایت می‌کنند، اما لزوما ارزان‌ترین نیستند.

به عنوان مثال، در روش خرید بهترین ارزش (BVP) ، پنج معیار از جمله معیار قیمت وجود دارد که معمولاً 25 درصد را شامل می‌شود. معیارهای دیگر شامل نحوه برنامه‌ریزی پیمانکار برای اجرای پروژه (25%)، ارزیابی ریسک (15%)، ارزش افزوده (10%) و شایستگی و تجربه افراد کلیدی در پرسنل (25%) است. ممکن است بپرسید BIM کجاست؟ BIM در معیار شایستگی و تجربه پرسنل کلیدی، امتیازی اضافی برای دانش و تجربه در فناوری های جدید محسوب می شود.


مزیت 10: دسترسی آسان به اطلاعات

من همه چیز را فقط روی دیسک ذخیره می کنم و دسکتاپ من قلمرو من است که اسناد کل پروژه را در آنجا نگه می‌دارم.
شکاک به BIM

خودخواه نباش! همکاران و سایر رشته‌ها را به یاد داشته باشید. دوره ذخیره کردن پروژه‌ها روی دیسک محلی به پایان رسیده است. در بازار، امکانات و راه حل‌های بیشتری برای ذخیره‌سازی داده‌ها در یک فضای مشترک وجود دارد که اصطلاحاً به آن محیط داده مشترک (لینک CDE) گفته می‌شود، که عموماً به عنوان ابر(Cloud) شناخته می شود. ابر یک درایو قابل حمل مجازی است که تمام اسناد را ذخیره می‌کند و هر شخص مجاز به آن دسترسی دارد.

ابر یک راه حل مناسب است که امکان دسترسی به پروژه را تقریباً در هر مکان روی زمین و از هر دستگاه ممکن با دسترسی به اینترنت فراهم می‌کند. علاوه بر این، تعدادی از برنامه‌ها به بسیاری از کارمندان رشته‌های مختلف اجازه می‌دهد همزمان بر روی یک مدل کار کنند. چنین عملکردی در پروژه‌های چند رشته‌ای باورنکردنی است.


مزیت 11: چرخه عمر پروژه

“من اسناد ساخته شده را در قسمت بایگانی در زیرزمین نگه می‌دارم. آنجا خشک و بی خطر است!”
شکاک به BIM

یک نظریه معمولی در محل پروژه می‌گوید کار خود را انجام دهید، آن را فراموش کنید و به پروژه بعدی بپرید. اما بعد از انجام آن چه اتفاقی برای بخش ما رخ می‌دهد؟ معمولاً زمانی برای فکر کردن در مورد آن وجود ندارد و ما واقعاً به آن علاقه نداریم. طراح باید طراحی کند، پیمانکار باید اجرا کند و سرمایه‌گذار باید پروژه را نهایی کند. در اینجا یک مشکل کوچک ایجاد می‌شود زیرا سرمایه‌گذار به اسناد و مدارک ساخت نیاز دارد. طراح کار خود را انجام داد و پیمانکار شروع به انتقال کارکنان به بخش‌های بعدی کرد. در طول اجرا، افرادی که روی آن کار می‌کردند اغلب جابجا می‌شوند و می‌روند. باعث از دست دادن دانش در مورد اینکه چه کاری چگونه انجام شده است.

بنابراین، ذخیره و بایگانی داده‌های پروژه مهم است و انجام آن در حین پیاده‌سازی ایده‌آل است. درست مانند خود بایگانی، دسترسی آسان به آن بلافاصله پس از اتمام پروژه نیز ضروری است. اطلاعات ثبت شده به درستی در مدل سه بعدی در مورد مصالح، مکان، تاریخ اجرا یا تاریخ بازرسی بعدی، به شما امکان ایجاد یک پایگاه داده را می‌دهد. پایگاه داده ایجاد شده به این روش می‌تواند ما را هم در مورد توسعه یا نوسازی آینده و هم در نگهداری از عناصر پشتیبانی کند. ممکن است بررسی تاریخ‌ها را فراموش کنیم، مثلاً زمان انجام بازرسی بعدی آسانسور یا تعویض خاموش کننده ها، به لطف این امکان، اطلاعات می‌تواند به طور خودکار به گیرنده مناسب ارسال شود، به عنوان مثال در قالب یک ایمیل مستقیماً از مدل BIM.


مزیت 12: بهبود OSH

“BIM  چه ربطی به ایمنی دارد؟”
بدبین به BIM

امروزه، برای ما این موضوع که وظایف خود را با در نظر گرفتن ایمنی برنامه‌ریزی کنیم به یک استاندارد تبدیل شده است. ساختن نه تنها ضروری است، بلکه ساخت ایمن نیز ضروری است. BIM چگونه می‌تواند در این زمینه کمک کند؟ اول از همه، مردم را به فکر کردن انجام کار در طول فرآیند طراحی وادار می‌کند، مدل‌ها نشان می‌دهند کدام کارها در ارتفاع انجام می‌شوند یا جایی که خط راه آهن یا کابل‌های فشار قوی قرار دارند را نشان می‌دهند. یک طراح باتجربه می‌تواند بگوید که خواندن همان نقشه‌های سنتی نیز امکان‌پذیر است. با این حال، نیاز به بررسی انواع مختلف اسناد به طور جداگانه دارد. در مدل، می‌‎توان بسیاری از رشته‌ها را ترکیب کرد. و دید که در همسایگی (یا زیر زمین)  بخش مورد برنامه‌ریزی چه چیزی وجود دارد.

فاز اجرایی BIM و OSH دست به دست هم می‌دهند. قبل از هر کار خطرناک، تجزیه و تحلیل ریسک و ایمنی شغلی مورد نیاز است. به عنوان مثال، یک تاور کرین با ارتفاع 100 متر قرار است در کنار راه آهن نصب شود. با مدل، ما می‌توانیم شرکت‌کنندگان را به یک سفر مجازی ببریم که به آنها امکان می‌دهد درگیر پروژه شوند و بالاتر از همه، خطرات احتمالی را بهتر از طرح‌های روی کاغذ درک کرده و به حداقل برسانند.

خلاصه مزایای فناوری BIM


به طور خلاصه، ما امیدواریم که با ارائه مزایای فناوری BIM، حتی بزرگترین شکاکان BIM را به پیاده‌سازی آن متقاعد کرده باشیم. هر شرکت کننده در فرآیند ساخت و ساز ( سرمایه گذار، طراح، معمار، پیمانکار یا تامین کننده ) چیزی برای خود پیدا خواهد کرد. مزایای ذکر شده در بالا از BIM بر اساس ده‌ها پروژه ساختمانی و زیرساختی جمع‌آوری شده است که ما در کارهای روزمره خود با آنها سروکار داریم. در اکثریت قریب به اتفاق موارد، این پروژه‌ها موفق بوده و نتایج مورد انتظار را به ارمغان آوردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *