بهترین راه حل برای اختلافات بین کارفرما و پیمانکار
تقریباً در تمام پروژههایی که حضور داشتیم مشاهده کردم که کارفرما حداقل از یک پیمانکار ناراضی است و یا بالعکس. اختلافات متعددی بین کارفرما و پیمانکار رخ میدهد و فرقی هم ندارد که پروژه در حد ملی بوده یا در حد یک ساختمان شهری. حالا علت چیست و مقصر کیست؟
در این مقاله سعی کردیم تا علت بروز اختلافات را ریشهیابی کرده و راه حلی مطابق تکنولوژی روز برای آن ارائه کنیم. قطعا در صورتی که کارفرما یا پیمانکار از این راه حل جذاب در پروژههای خود استفاده کند اختلافات به حداقل رسیده و در صورت بروز اختلاف رسیدگی به آن بسیار آسان است.
آنچه در این مقاله میخوانید
اعتراضات متداول کارفرما
چیزهایی که از کارفرماها شنیدم معمولا این جملات بوده است. پیمانکار کار را رها کرد و رفت، کیفیت کارش خوب نبود، از من شکایت کرد و غیره.
شکایتهای متداول پیمانکار
جملاتی که به صورت متداول از پیمانکاران ناراضی شنیدم معمولا این جملات بوده است. کارفرما کارش آماده نبود. هزینههای زیادی به ما تحمیل کرد. کار ما با یک پیمانکار دیگه تداخل داشت. اضافه بر پیمان کارهای بسیاری بر ما تحمیل کرد و غیره.
ارکان یک قرارداد درست بین کارفرما و پیمانکار
کارفرما برای همکاری با یک پیمانکار قطعا نیاز به قرارداد دارد. چون قرارداد یک تعهد الزامآور است که سه چیز در آن مشخص میشود.
- تکالیفی که به عهده پیمانکار میباشد.
- حقوقی که بابت انجام این تکالیف به او پرداخت میشود.
- نحوه تعامل فی مابین در موضوعات مختلف. این موضوع توسط سازمان برنامه، در نشریهای تحت عنوان شرایط عمومی پیمان، منتشر شده است.
علت اصلی بروز اختلاف
چیزی که به تجربه دیدهام اینکه در هر پروژهای بزرگترین مشکل در بخش اول ایجاد میشود. یعنی تکالیف پیمانکار واضح و شفاف نیست. در حین انجام کار، احجام کار اضافه یا کم میشود و بابت این زیاد و کم شدن احجام کار پیمانکار ادعایی مطرح میکند که کارفرما را ناراضی یا پیمانکار را ناراضی میکند. نوع کار تغییر میکند و همین تغییر نوع کار موجبات اعتراض و ادعا و صدمات مالی برای کارفرما یا پیمانکار را فراهم میکند. کار دو پیمانکار با هم تداخل دارد و این تداخل باعث میشود هر دو متضرر شوند. و در نهایت این کارفرما است که باید این ضرر را بپردازد.
بهترین راه حل برای اختلافات بین کارفرما و پیمانکار
اما راه حل چیه و چه طور میشه تکالیف و شرح کار پیمانکار را به دقت تعیین کرد به طوریکه در حین کار اضافه و کم نشود، نوع کار تغییر نکند و یا با کار پیمانکار دیگهای هم تداخل نکند؟ اما چه زمانی میتوان شرح کار را به دقت در قرارداد نوشت؟ زمانی این کار امکانپذیر است که یک بار آن کار را انجام شده باشد. خوب قطعا این کار در دنیای واقعی امکان پذیر نیست. اما دانش امروز امکان ساخت قبل از ساخت را در اختیار ما قرار داده است.
مدلسازی اطلاعات ساخت
ساخت قبل از ساخت تعریف بسیار سادهای از فرآیند BIM یا مدلسازی اطلاعات ساخت است. در صورت استفاده از این فرآیند قطعا احجام کاری دقیقی استخراج میشود. از عدم تداخل بخشهای مختلف اطمینان حاصل میشود. و در نهایت کارفرما و پیمانکار در فضای واقعیت مجازی امکان بازدید از پروژه ساخته شده قبل از ساخت واقعی را دارند.
حالا به نظر شما استفاده از فرآیند BIM به نفع کارفرما است یا پیمانکار و یا هر دو؟ نظرتون را برای ما در کامنتهای بنویسید.