کیفیت در پروژههای ساختمانی
تا به حال بهترین ساختمان در دنیا ساخته نشده است. تا حالا بهترین اتومبیل یا هر محصول دیگهای هم ساخته نشده است! بلکه با پیشرفت علم و فناوری همیشه محصولات در حال بهبود و بهتر شدن هستند. بنابراین همیشه بهتر داریم اما بهترین نداریم. آقای کیشیرو تویودا موسس کارخانه تویوتا میگوید هیچ محصولی کامل نیست و همیشه جا برای بهبود محصولات وجود دارد. در این مقاله قصد داریم به تعریف کیفیت در پروژههای ساختمانی از جنبههای مختلف بپردازیم. و راه کاری برای کنترل و افزایش کیفیت ارائه کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
تعریف بهتر در یک پروژههای ساختمانی چیست؟
سوال مهم اینه که تعریف بهتر برای یک پروژه ساختمانی چیه؟ اینجاست که بحث کیفیت مطرح میشود.
خیلی از شرکتهای سازنده میخواهند پروژه با کیفیتی احداث کنند، اما عموما تعریف مشخص و دقیقی از کیفیت پروژه ساختمانی ندارند.
تعریف کیفیت در پروژههای ساختمانی
کیفیت یعنی محصول باید یکپارچه و یکسان باشد و بتواند نیازهای کاربر را به طور کامل بر طرف کند.
کیفیت در پروژههای ساختمانی در چهار بخش قابل تعریف است.
یک: ملاحظات فنی : شامل طراحی واحد و ساختمان، طراحی محوطه، کیفیت اجرا و کیفیت مصالح
دو: ملاحظات سلیقهای: شامل نمای داخلی، نمای خارجی، معماری داخلی و نوع مصالح و تجهیزات
سه: ملاحظات اقتصادی: شامل هزینه ساخت، مدت اجرای پروژه، سود حاصل از احداث پروژه
چهار: ملاحظات آسایشی: شامل ایمنی، امکانات رفاهی و موقعیت محلی
حال که این بخشها که کیفیت اجرای پروژه را تضمین می کنند. در چه مرحلهای از فرایند ساخت باید به آن پرداخته شود؟ قبل از اجرا، حین اجرا یا بعد از اجرا؟
مراحل تامین کیفیت پروژه ساختمانی
همانطور که در تصویر میبینید بیشتر مواردی که کیفیت یک پروژه را تامین میکنند. و آن را در سطح مطلوبی قرار میدهد در دوره قبل از اجرا قراردارند.
موسسه تحقیقات ساختمان انگلستان BRE طی مطالعهای نشان داد سهم فعالیتهای قبل از اجرا در کیفیت یک پروژه ساختمانی 50 درصد، فعالیتهای حین اجرا 40 درصد و فعالیتهای بعد از اجرا که مربوط به تعمیر و نگهداری صحیح از پروژه است 10 درصد میباشد.
بنابراین شرکتهای سازنده باید نسبت به فعالیتهای قبل از اجرا دقت زیادی داشته باشند.
چگونه میتوان فعالیتهای قبل از اجرا را با کیفیت انجام داد؟
ابتدا طراحی صحیح و اصولی معماری، سازه، برق و مکانیک مطابق آییننامهها توسط یک شرکت معتبر انجام میشود. آنها مدلهای سه بعدی را میسازند.
آنها مدلهای سه بعدی را بر هم منطبق و تداخلات احتمالی بین المانها را بررسی میکنند. و در نهایت این مدلها در فضای واقعیت مجازی مورد بازدید قرار میگیرند تا از کیفیت کار اطمینان حاصل کرد.
در مرحله بعد استخراج احجام کاری و تنظیم بستههای کاری و تدوین برنامه زمانی و مالی برای احداث پروژه یک روش اصولی و درست برای انجام اقدامات قبل از اجراست.
نباید فراموش کرد که 40 درصد از کیفیت پروژه در زمان حین اجرا تامین میشود. با دقت در جزئیات اجرایی که در مدلهای سه بعدی به آنها پرداخته شده است. میتوان کیفیت این بخش را نیز تامین کرد.
حالا به نظر شما چند درصد از پروژههای ساختمانی به صورت اصولی با مسئله کیفیت ساخت برخورد میکنند و در این زمینه موفق هستند. لطفا نظر خودتون را در کامنتها برای من بنویسید.