تفاوت بین CAD و BIM چیست؟
مدلسازی اطلاعات ساخت (BIM) و طراحی به کمک کامپیوتر(CAD) از موضوعات چالش برانگیز در صنعت ساخت میباشند. سوالات زیادی درمورد تفاوت بین BIM و CAD مطرح شدهاست. ما میدانیم که آنها یک چیز نیستند اما زمانی که این دو اصطلاح به جای یکدیگر استفاده شوند ممکن است گیج کننده باشد.
این اصطلاحات مستقل از اصطلاحات تخصصی صنعت ساخت هستند. اگر چه ممکن است در ابتدا گیج کننده به نظر برسند اما درک معنای آنها از طریق سادهسازی به شما کمک میکند تا بدانید چگونه از آنها استفاده میشود و مهمتر از آن نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را درک کنید.
پس از مطالعه این مقاله، درک واضحی از تفاوت بین BIM و CAD و کاربردهای اساسی این دو اصطلاح خواهید داشت.
آنچه در این مقاله میخوانید
آیا CAD و BIM یکسان هستند؟ یک پاسخ سریع!
نه یکسان نیستند. CAD امکان ساخت نقشههای دو بعدی یا نقشههای سه بعدی را براساس خطوط فراهم میکند. BIM به شما این امکان را میدهد که ساختمانها را از طریق ساخت مجازی با المانهای هوشمندی که با یکدیگر در تعامل هستند، ایجاد کنید.
CAD چیست؟
CAD مخفف Computer Aided Design به معنی طراحی به کمک کامپیوتر است. همانطور که از نام آن مشخص است، به معنی استفاده از کامپیوتر یا در سطح فنیتر مجموعهای از ابزارهای نرم افزاری است که به طراحان کمک میکند تا طرحهای دو بعدی و سه بعدی مرتبط با پروژههای خود را ایجاد کنند.
CAD در پروژههای بزرگ به شما امکان میدهد چندین طرح را ادغام کنید تا بتوانید آنها را در یک واحد بزرگتر قرار دهید و در نهایت نمایش دقیقتری ارائه دهید.
چه کسی از CAD استفاده می کند؟
CAD اغلب توسط مهندسان در طیف وسیعی به کار بردهمیشود. از صنعت و تولید گرفته تا طراحی و مهندسی و طراحی کارخانه از این سیستم استفادهمیشود.
مزایای CAD چیست؟
مجموعه نرم افزارهای CAD تمام ابزارهایی را که مهندسان برای ایجاد مدلهای دو بعدی و سه بعدی نیاز دارند، ارائه میکنند. آخرین نرم افزارهای CAD دارای تعداد زیادی ویژگی هستند. کاربران پیشرفته میتوانند از این ویژگیها برای ایجادمدلهای بسیار پیچیدهاستفادهکنند.
CAD به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا با ابعاد مختلف یک طرح ارتباط برقرار کنند و با آشکار شدن نیازها، پیشرفتهایی را انجام دهند.
معایب CAD چیست؟
CAD به شما این امکان را میدهد که قطعات را به هم بچسبانید ولی این موضوع بدون در نظر گرفتن مشکلاتی که در دنیای واقعی وجود دارد اتفاق میافتد، چنین قطعاتی در واقعیت باید جوش دادهیا به روشی محکم شوند.
نرم افزار های CAD سطوح مختلفی از کاربرد را دارند. شما باید این سطوح را مقیاس قرار دهید تا بیشترین بهره را از نرم افزار ببرید. اگر این کار را نکنید، طرحهای اولیهای خواهید داشت که در مقایسه با طرحهای رقبایتان کمرنگ است.
در CAD اگر یک طرح نیاز به تغییرات و تنظیمات خاص داشته باشد، باید به صورت جداگانه تمام لایههای تحت تأثیر این تغییر را تنظیم کنید.
BIM چیست؟
ما قبلاً در مورد معنای BIM در مقالات قبلی مانند “مدلسازی اطلاعات ساخت” یا “مفهوم مدلسازی اطلاعات ساختمان” توضیح دادهایم. اما برای ارائه یک تعریف بسیار واضح و دقیق میتوان گفت که مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) یک ابزار توسعه ساختمان شیگرا است که از مفاهیم مدلسازی چند بعدی، فناوری اطلاعات و قابلیت همکاری نرم افزار برای طراحی، ساخت و اجرای پروژه ساختمانی استفاده میکند. و همچنین جزئیات آن را اعلام کند.
بسیاری از مردم مدلسازی اطلاعات ساختمان را تکامل طبیعی CAD میدانند. BIM نه تنها یک بسته از CAD نیست، بلکه یک روش طراحی مستقل از CAD است. BIM مجموعهای از ابزارهای نرم افزاری است که به یک ایده طراحی اجازه میدهد تا با ابعاد واقعی از زوایای مختلف تجسم شود. با BIM، تیمها میتوانند به صورت مجازی یک ساختمان، جاده، پل یا بنای تاریخی را قبل از اینکه سازهواقعی ساختهشود، تجربه کنند.
دو چیز پایه BIM و موفقیت آن است: همکاری و پایداری.
BIM اجازه میدهد تا همه طرحها، در یک پایگاه دادهواحد گرد هم آیند. با استفاده از ابر، BIM دسترسی به پایگاه دادهرا برای همه اعضای پروژه فراهم میکند. همه روی مدلهای یکسانی کار میکنند و در صورت لزوم اجازه میدهند تغییرات سریع ایجاد و اعمال شود. در صورت استفاده صحیح، BIM به کل تیم کمک میکند تا پروژه را تجسم کنند.
چه کسی از BIM استفاده میکند؟
BIM یک فرآیند و روش برای تیمهایی از معماران، مهندسان و پیمانکاران، مالکان و تولیدکنندگان محصول است که به طور مشترک برای طراحی و ساخت یک ساختمان با استفاده از پایگاه دادهو مدل کامپیوتری یکسان کار میکنند. این به تیم اجازه میدهد تا مدتها قبل از شروع پروژه تصمیمات طراحی را تجزیه و تحلیل و تجسم کند.
مزایای BIM چیست؟
- توانایی تجسم آنچه که قرار است ساخته شود
- امکان ایجاد هماهنگی و ترتیب و توالی مراحل ساخت پروژه
- توانایی شناسایی تداخلات (به عنوان مثال، شناسایی کانالی که به اعضای سازه وارد می شود).
- خطاها و اصلاحات کمتر
- توانایی افراد غیر فنی (مشتریان، کاربران و غیره) برای تجسم محصول نهایی.
- امکان بررسی بخشهایی از محدوده پروژه برای تحلیلهایی مانند مهندسی ارزش
- قابلیت اطمینان بالاتر که فرصتی را برای استفاده از قطعات پیشساخته که در خارج از محل تولید میشوند و معمولاً کیفیت بالاتری با هزینه کمتر دارد، فراهم میکند.
- توانایی اجرای بیشتر سناریوهای «چه میشد اگر»، مانند بررسی گزینههای مختلف ترتیب و توالی انجام فعالیتها، تجهیز سایت، هزینه و غیره.
- تماسهای کمتر و در نتیجه هزینههای کمتر.
شباهتهای CAD/BIM چیست؟
CAD و BIM شباهتهایی دارند که گاهی اوقات منجر به سردرگمی های بزرگ می شود.
- هر دو قابلیت مدلسازی سه بعدی را دارند
- هر دو را میتوان در برنامههای نرم افزاری مشابه استفاده کرد
- هر دو در صنعت AEC استفاده میشوند
- ارائه مستندات در هر دوی آنها امکانپذیر است
- همچنین، انجام مدلسازی پیچیدهدر هر دوی آنها امکانپذیر است
تفاوت بین CAD/BIM چیست؟
تفاوت بین BIM و CAD اساسی است که این تفاوتها هر کدام را برای انواع مختلفی از پروژهها مناسبتر میکند.
- BIM یک روش کامل برای مدیریت یک ساختمان از ابتدا تا انتها است، در حالی که CAD عمدتاً در مرحله طراحی استفاده میشود.
- مدلهای CAD تمامی طرحها با خطوط ترسیم میشوند، در حالی که BIM برای طراحی مدلهای سه بعدی به صورت کامل روی پارامترها تمرکز دارد.
- BIM اطلاعات بیشتری در خصوص عناصر به کار رفته در پروژه، نسبت به مدلهای CAD ارائه میکند.
- مدلها در BIM هوشمند هستند و تاثیر تغییر در قسمتی از کار به صورت خودکار در کل پروژه اعمال میشود. و این باعث صرفه جویی در زمان و هزینه طراحی میشود.
- در BIM، جزئیات را میتوان با تمام المانهای دیگر هماهنگ کرد و در مقابل در مدل CAD هنگام تنظیم یک طرح، باید به صورت جداگانه تمام لایه های تحت تأثیر این تغییر را تنظیم کند، بنابراین تأثیرگذاری بر تمام قسمتهای پروژه ساده نیست.
- در BIM امکان همکاری و هماهنگی بین طراحان و ذینفعان پروژه صورت آنلاین امکان پذیر است اما در مدل CAD نیاز به پرینت کاغذی است. و هماهنگیها به صورت سنتی انجام میشود.
- اطلاعات در BIM به راحتی و همه جا قابل دسترسی است. اما در مدل CAD این امکان وجود ندارد.
- در BIM تمامی رشتهها در یکپارچگی و هماهنگی کامل با هم کار میکنند اما در مدل CAD هر کدام از رشتهها به صورت مجزا و بدون ارتباط با سایرین کار میکنند.
- در BIM علاوه بر مدل سه بعدی ابعاد دیگری (4D.5D,xD) برای مدیریت بهتر پروژه اضافه میشود. اما مدل CAD در نهایت منجر به مدل سه بعدی میشود.
ما میتوانیم تفاوتهای زیادی را نام ببریم، اما در نهایت همه چیز به این واقعیت خلاصه میشود که BIM امکان گنجاندن اطلاعات دقیقتری در چرخه عمر ساختمان را میدهد.
خلاصه
حال و آینده طراحی ساختمان BIM است، حتی اگر CAD هنوز وجود داشته باشد.
هدف اصلی BIM بر این است که تیم بتواند مشکلات پروژه را حتی قبل از شروع ساخت و ساز تشخیص دهد. BIM را میتوان به عنوان فرایندی که از فناوری به خوبی در راستای اهداف ساخت یک پروژه استفاده کرده است، دانست. BIM یک کانال ارتباطی برای پیشبرد پروژه به روشی کارآمد و مشارکتی ایجاد میکند. و با به حداقل رساندن خطاها در مراحل طراحی، نصب، ساخت یا حتی بهرهبردای، در درازمدت باعث صرفهجویی در هزینهها میشود.