BIM به زبان ساده
احتمالا همه شما تعاریف متفاوت و پیچیدهایی از BIM شنیدهاید. به خاطر اهمیت فوق العاده این فناوری و اینکه در تمام بخش های صنعت ساخت انقلاب ایجاد کرده تعریف کردن آن سخت است. اما در این مقاله قصد دارم BIM را به زبان ساده برای شما توضیح دهم. ابتدا با یک مثال شروع می کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
استفاده از نرم افزارهای مسیریاب
در گذشته وقتی مقصدی را برای رفتن به وسیله اتومبیل در نظر میگرفتیم بر اساس دانستههای قبلی یا استفاده از نقشه مسیری را انتخاب میکردیم. خیلی اوقات مسیر انتخابی نادرست بود یا بهترین مسیر نبود. شاید در مسیر با ترافیک پیشبینی نشدهای رو به رو میشدیم. شاید در مسیر تصادفی اتفاق افتاده بود که راه را بسته بود. مجبور بودیم از رهگذرها سوال کنیم و چقدر زیاد پیش میآمد که به جای راهنمایی، آنها ما را گمراه میکردند. و ما از زمان تخمینی رسیدن به مقصد خبر نداشتیم. نمیدانستیم چند کیلومتر با مقصد فاصله داریم. تمام این عوامل باعث میشد بهترین مسیر را انتخاب نکنیم و سوخت خودرو و زمان خود را نیز تلف کنیم.
اما با آمدن نرمافزارهای مسیریاب مانند waze و نشان، داستان کلا تغییر کرد. این نرمافزارها به ما میگویند بهترین مسیر چیست. چند کیلومتر تا مقصد فاصله داریم. و به طور تخمینی ما چه زمانی به مقصد میرسیم. در صورت مسدود شدن مسیر اولیه به هر دلیل مانند بروز تصادف مسیرهای جایگزین پیشنهاد میکنند و در کیفیت سفر ما بسیار ماثر هستند. امروزه اگر کسی از این نرمافزارهای مسیریاب استفاده نکند مورد تمسخر دیگران قرار خواهد گرفت.
BIM مانند نرم افزارهای مسیریاب (waze) اما در صنعت ساخت !
فرآیند مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM نیز مشابه نرمافزارهای مسیریاب عمل می کند. فقط این کار را در پروژههای ساختمانی و یا هر پروژه عمرانی انجام میدهد. مسیر دقیق مشخصی برای احداث یک پروژه در اختیار ما میگذارد و در هر لحظه مهمترین اطلاعات مورد نیاز را در اختیار ما قرار میدهد. ساخت یک ساختمان قطعا حساستر و پر هزینهتر از یک سفر درون شهری است. بنابراین استفاده از فناوری BIM به شدت از هزینهها میکاهد و زمان اجرای پروژه را کوتاهتر میکند.
در این فرآیند کارفرما از میزان منابع مالی مورد نیاز با تخمین بسیار دقیقی مطلع است. عدم تداخل عناصر با یکدیگر شرایط اجرا را آسانتر میکند و از دوباره کاریها میکاهد. به طور کلی فرآیند BIM بر تمام بخشهای صنعت ساخت تاثیر دارد و این صنعت را متحول کرده است.
مسیریابی در صنعت ساختمان یعنی چه؟
نوع مصالح و حجم آن در هر بخش کاملا مشخص است. تمام مراحل اجرا به صورت بستههای کاری مشخص میگردد و برای آن از قبل برنامهریزیهای لازم صورت گرفتهاست.
یکی دیگر از مزایای آن امکان پیشفروش واحدهای ساختمانی با قیمت بالا و شرایط مناسب با استفاده از فناوری واقیعت مجازی است. با این فناوری کاربر میتواند در واحد مورد درخواست خود قبل از اجرا قدم بزند و از کیفیت ساخت آن اطمینان حاصل کند.
یکی دیگر از مزایای آن مدیریت نقدینگی در پروژه میباشد. به این معنی که برای پرداختهای پروژه برنامهریزی مالی صورت می گیرد.
همچنین در این فناوری با استفاده از فناوری واقعیت مجازی چالش با ناظرین پروژه کاهش مییابد. ناظرین میتوانند قبل از اجرا از مدل در فضای واقعیت مجازی بازدید کنند و نظرات اصلاحی خود را قبل از اجرای پروژه در اختیار سازنده آن قرار دهند.
BIM به زبان ساده چقدر در هزینههای ساخت صرفهجویی میکند؟
طبق تحقیقات، فناوری BIM با سادهکردن فرایند ساخت میتواند تا 25 درصد در هزینههای اجرای پروژه صرفهجویی کند. یعنی اگر شما به عنوان سازنده 4 ساختمان بسازید هزینه ساخت یکی از آنها رایگان خواهد شد.
BIM چقدر زمان اجرای پروژه را کاهش میدهد؟
برای اجرای یک پروژه ساختمانی، سازنده یا مجری پروژه باید تصمیماتی بسیار زیادی بگیرد. طبق تحقیقات تصمیمگیری در هر زمینهایی به انرژی و زمان زیادی نیاز دارد اصطلاحا به این موضوع خستگی تصمیم میگویند. خستگی تصمیم متفاوت از خستگی فیزیکی است و ممکن است شما از سطح پایین روانی خود آگاه نباشید. فناوی BIM به شما کمک میکند تمامی تصمیمات پروژه را در ابتدا و قبل از شروع اجرای آن با مشاوره متخصصان مربوطه بگیرید.
BIM به زبان ساده چگونه کیفیت ساخت را افزایش میدهد؟
حتما شما سازندگانی را دیدهاید که در حین ساخت، نگران شرایط ساختمان خود به لحاظ زیبایی وکیفیت مصالح و اجرا هستند. با فناوری BIM و عینکهای واقعیت مجازی شما میتوانید به صورت مجازی در پروژه خود قدم بزنید. زیبایی و کیفیت ساختمان را ارزیابی کنید. کارفرما با برنامهریزی مسیر شفافی پیش رو دارد و هدفمند حرکت می کند.
BIM چگونه برای فروش واحدهای ساختمان کمک میکند؟
معمولا بسیاری از سازندگان در ابتدا اجرای پروژه پول کافی برای تکمیل ساخت پروژه را در اختیار ندارند. آنها روی پیش فروش تعدادی از واحدها حساب باز میکنند. اما در حین ساخت وقتی سراغ پیش فروش واحدها میروند با تردید خریداران در قبال مصالح و کیفیت ساختی که از سازنده تحویل خواهند گرفت، روبه رو میشوند. بنابراین در بسیاری مواقع به دلیل اضطرار مالی و عدم رقبت خریدار مجبورند تا واحدهای خود را به قیمت پایینی پیش فروش کنند. فناوری BIM با کمک عینک واقعیت مجازی به ما کمک میکند تا خریداران در واحدی که میخواهند پیش خرید کنند به صورت مجازی قدم بزنند. در این صورت خریداران از کیفیت مصالح مورد استفاده و زیبایی آن آگاه خواهند شد و از اینکه پیش خرید صحیحی انجام میدهند اطمینان حاصل خواهند کرد.