اختلاف نظر ناظر و سازنده
به سازنده در زمان اخذ مجوز تخریب و نوسازی، چهار نفر ناظر در رشتههای معماری، سازه، برق و مکانیک معرفی میشود. چهار نفر ناظر به همراه یک سازنده و یک مهندس مجری مجموعا 6 نفر تصمیم میگیرند برای اجرای یک پروژه به مدت نسبتا طولانی با همدیگه همکاری داشته باشند. احداث پروژه هم هزاران نکته اجرایی و فنی داخل هست که هر کدام از این نکات میتواند منجر به بروز اختلاف شود. علاوه بر این هر یک از بندهای مباحث مقررات ملی ساختمان میتواند تشدید کننده این اختلافات باشد. در صورت بروز اختلاف هم دستور توقف از سوی ناظر و شاید تخریب و اجرای مجدد صادر خواهد شد. و قطعا تنها کسی که در این موضوع آسیب میبیند سازنده و سرمایهگذار خواهد بود. در این مقاله به بررسی اختلاف نظر ناظر و سازنده پرداخته شده است. همچنین راهکارهایی برای کاهش اختلافات فنی پروژه ارائه شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید
دلایل سختگیری و نگرانیهای ناظرین پروژه
ناظرین پروژه مسئولیت سنگینی به لحاظ حقوقی به عهده دارند. همینطور باید پاسخگوی نهادهای نظارتی مثل بازرسین سازمان نظام مهندسی باشند و مسئولیت آنها تا پایان عمر مفید ساختمان هم ادامه دارد. پس طبیعی است که یک ناظر نسبت به موارد فنی در پروژه سختگیر باشد.
راههای کاهش اختلاف نظر ناظر و سازنده
در نقشههای اجرایی اغلب جنس مصالح و جزئیات اجرایی کامل نیست. و بسیاری نکات فنی دیگر مبهم میباشد که تمامی این ابهامات منجر به بروز اختلاف خواهد شد. درصورتیکه نقشههای دو بعدی را تبدیل به مدلهای سه بعدی کنیم. مدل ها را بر هم منطبق و تداخلات آنها را استخراج و در ابتدای پروژه این تداخلات را حل کنیم. همچنین از ناظرین پروژه دعوت کنیم تا از پروژه به صورت در قالب واقعیت مجازی بازدید کنند. نکات و نظرات خودش را در قالب یک صورتجلسه به ما اعلام کنند قطعا چالش و اختلاف نظر با ناظرین پروژه به حداقل میرسد.
فواید کاهش اختلاف نظر ناظر و سازنده
در صورت کاهش اختلاف نظر با ناظرین پروژه قطعا دستور توقفهای کمتری صادر میشود. دوبارهکاریها از بین می رود. زمان اجرای پروژه کاهش مییابد و تعداد تمدید قراردادهای نظارت کاهش پیدا میکند. و در نهایت فضای دشمنی و نارضایتی بین ناظرین و سازنده به فضای دوستی تبدیل خواهد شد.
حالا برای من بنویسید که تا به حال چه چالشهایی را با ناظرین پروژه تجربه کردید؟ و چه راهحلهای دیگری برای حل این موضوع پیشنهاد میکنید؟